Vareníky s višněmi

Kdysi známý recept testováním znovuobjevil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Nasypeme do mísy cca 35 dkg hladké mouky a přidáme větší špetku soli. Vajíčka rozmícháme se studenou vodou a přilejeme je k mouce. Vše promícháme. Postupně pak přidáváme mouku. Výsledné těsto musí být vláčné, ani ne moc tuhé, ani ne moc řídké, ale počítejte s tím, že bude trochu lepivé. Dno mísy lehce vysypeme moukou a těsto necháme asi 15 minut přikryté utěrkou odležet. Při odležení dojde i k uvolnění lepku, což nám ulehčí rozvalování těsta.

Těsto si rozdělíme na 3 části. Každou část pak rozkrojíme na 4 části, a každou část na 5 kousků, tedy celkem 60 kousků těsta. Tedy pravidlo: 3 - 4 - 5.

Každý kousek vyválíme malým válečkem na pomoučeném vále na tenkou placičku. Těsto se lepí, takže na podsyp nešetřit hladkou moukou. Osobně používám malý silikonový váleček od firmy Tescoma, který se drží v jedné ruce. Do každé placičky zabalíme dvě nevypeckované višně a okraje k sobě řádně přitiskneme. Pokud jsou děti malé zabalíme raději vypeckované višně, ovšem je potřeba počítat s tím, že šťáva vás trochu při zabalování potrápí.

Lze použít i zmrazené višně s peckami. V tomto případě do každého vareníka dáme opět dvě nevypeckované višně.

Ovšem opatrně při konzumaci, pecky je potřeba vyflusávat! Proto je dobré dávat nevypeckované višně vždy dvě, abychom poznali, zda děti pecky nepolikají.

Do vody přidáme 2 ČL soli a trochu oleje, aby se nám po vytažení vareníky nezlepily. Vaříme asi 2 minuty.

Podáváme obvykle jenom lehce posypané práškovým cukrem, případně polité malým množstvím rozpuštěného másla. Tohle jídlo milují hlavně děti.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články