Tažený závin

Jenom jsem převzal a lehce upravil recept mistra Josefa Maršálka

Suroviny na 2 záviny

Těsto:

Náplň:

Postup

Poctivě vypracujeme těsto, na konec s ním několikrát praštíme o dno mísy.

Těsto necháme 35 minut odpočívat v míse přikryté utěrkou.

Proluku využijeme na nakrájení jablek a na stůl si připravíme další ingredience.

Těsto rozdělíme na dvě polovice. Vál si lehce posypeme hladkou moukou. První polovici nejprve lehce vyválíme na čtverec a pak rukama postupně roztahujeme.

Vytažené těsto potřeme vlažným rozpuštěným máslem. Tam, kde přijdou jablíčka, rozprostřeme trochu strouhanky. Nakrájená jablíčka buď rovnoměrně rozprostřeme na těsto, nebo nějak tak, jako vidíte na obrázku, tedy spíš u jednoho kraje, dělají to tak v Maďarsku. Jablíčka pak posypeme rozinkami (můžete je předem namočit do rumu), kousky ořechů, skořicí a krupicovým cukrem.

Buď závin zrolujeme rukama směrem k sobě, nebo pomocí postupně nadzvedávané podložky (ubrusu), já k tomu používám, viz obrázek, tenký umělý vál od firmy Tescoma, rozměr 60 x 50 cm. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

Stejně naložíme s druhou půlkou těsta.

Záviny potřeme vlažným máslem a propícháme špejlí.

Pečeme při teplotě 180 °C cca 35 minut. Po upečení lze poprášit moučkovým cukrem, což nečiním.

Na obrázku nejsou rozinky a ořechy, jelikož nějak zrovna v špajzu nebyly, ale jsem je nahradil trochou strouhaného kokosu. Improvizovat se musí.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články