Tvarohové knedlíky plněné ovocem

Víceméně známý recept jenom lehce upravil: Dušan Polanský

Suroviny na základní těsto na 10 švestkových či jiných ovocných knedlíků:

Zbývající suroviny:

Postup:

Všechny suroviny na základní těsto dobře promícháme. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme je v lednici 40 minut odpočinout.

Z těsta vyválíme válec, který rozkrojíme na 2 stejné části, každou část na 5 kousků. Na vále lehce posypaném polohrubou mouku z každého kousku rukou vytvarujeme kulatou placičku, do které pevně zabalíme jedno ovoce nebo PL borůvek.

Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě 8 minut. Do vody přidáme trochu oleje, aby se nám po vytažení knedlíky nezlepily. Po vložení do hrnce s vařící vodou je vařečkou zlehka nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou.

Obvykle podáváme posypané tvrdým na jemno nastrouhaným sýrem a práškovým cukrem a polité rozehřátým rozpuštěným máslem. Někdo místo sýru použije mletý mák nebo mleté ořechy anebo strouhankou lehce opraženou na másle. Pokud použijeme opraženou strouhanku, již knedlíky máslem nepolíváme.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články