Kynuté koláčky, 40 kusů

Upravil jsem recept z nabídky marketu Albert

Suroviny

Těsto:

Náplň tvarohová, případně můžete připravit makovou, ořechovou nebo povidlovou:

Postup

Připravíme klasické kynuté těsto. Já jej zadělávám pouze rukou. Je dobré vědět, že i když se zpočátku na ruce lepí, po cca 2 minutách se lepit přestane. Postará se o to lepek. Tedy nerozhoduje ani tak frekvence míchání, jako čas míchání. Těsto necháme cca 70 minut kynout.

Asi po půl hodině kynutí si připravíme náplň. Rozšleháme v misce vajíčko, půlka skončí v náplni, druhou použijeme na potření těsta před pečením. Přidáme ostatní ingredience a vše dobře promícháme.

Těsto tozválíme na placku silnou cca 4 až 5 mm. Z vyváleného těsta vykrojíme 40 koleček o průměru 5 cm. Dáme je na dva veliké plechy vyložené pečícím papírem.

Na prvním plechu necháme těsto ještě asi 5 minut kynout, pak do každého koláčku uděláme palcem důlek, poté každý koláček potřeme rozšlehaným vejcem. Do středu dáme malou lžičkou náplň. Pečeme při teplotě 170 °C cca 17 až 20 minut. Mezitím si připravíme k pečení druhý plech.

Po upečení potřeme ještě horké koláčky rozpuštěným horkým máslem, do něhož jsme přidali trochu rumu.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články