Meruňkové kynuté knedlíky (24 knedlíků),

Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Z uvedeného nožství připravíte 24 knedlíků, tedy 6 porcí po 4 knedlících. Pokud jsou merunky malé, udělejte knedlíků 28.

Ve větší míse promícháme mouku se solí a 3 PL cukru krupice. V mouce uděláme důlek, do něhož rozdrobíme kvasnice, ty posypeme 1 ČL cukru krupice a poté zalejeme trochou vlažného mléka. Nakonec lehce poprášíme moukou. Kvasnice necháme takto kvasit 5 minut.

V troše vlažného mléka rozmícháme vejce, k mouce přidáme změklé máslo a zbytek vlažného mléka. Vypracujeme těsto, nejprve vařečkou, pak rukama. Trvá to asi 6 minut.

Vymíchané těsto lehce podsypeme polohrubou moukou. Necháme kynout 60 minut. Čas kynutí využijeme na umytí meruněk a jejich vypeckování a např. nastrouhání syra.

Jakmile je těsto vykynuté, dámě do většího hrnce vodu, kterou lehce osolíme. Vodu začneme ohřívat k bodu varu.

Připravíme si podložku (desku), na níž budeme vykrajovat a tvarovat knedlíky. Podložku poprášíme polohrubou moukou. Z těsta vyválíme valec, který rozpůlíme. Obě poloviny opět vyválíme a opět rozřízneme. Z každého ze 4 stejných válců postupně ukrojíme 6 stejných dílků.

Desku posypemem polohrubou moukou a jeden dílek těsta roztlačíme na kruh. Do něj vložíme 1 meruňku a těsto zabalíme. Již připravené knedlíky necháme ještě 8 minut kynout.

Knedlíky vaříme 9 minut. Neotáčíme je a poklici nenadzvedáváme! Nejlépe se hodí hrnec s průhlednou poklicí, jelikož vidíme, co se v hrnci děje. Obvykle je vařím po 8 knedlících, tedy na tři várky.

Každý jednotlivý knedlík po vytažení jemně natrhneme dvěma vidličkami, aby z něho unikla pára a nesrazil se.

Obvykle je podáme s nastrouhaným sýrem, posypané moučkovým cukrem a polité horkým rozpuštěným máslem.

Tímto způsobem můžeme připravit např. borůvkové či švestkové nebo jahodové knedlíky.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články