Lečo

Původní recept sepsal: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Lečo je typické letní a na přípravu jednoduché a rychlé jídlo, ale je až obdivuhodné, kolik lidí jeho správnou přípravu nezvládá. S váhovými množstvími nepracuji, nakonec váhu ani nemám, vše jenom odhaduji. Také se to časem naučíte.

Cibuli pokrájíme ne moc na jemno, papriku a rajčata na přiměřené kousky, středně veliké rajče na 4 kousky. Papriku na kousky asi o 2 cm čtverečných. Do hrnce v němž lečo připravujeme, dáme rozpustit sádlo, pak přidáme cibuli a dusíme ji asi 5 min. Poté do hrnce přidáme nakrájenou papriku, přikryjeme pokličkou a opět asi 5 minut dusíme. Nakonec přidáme rajčata a opět vše přikryté lehce dusíme cca 10 minut. Lehce posolíme, jídlo nesmí být slané, tím byste přebili přirozenou chuť použitých potravin.

Těch 10 minut využijeme na přípravu směsi klobásy nebo salámu s vajíčkami. To znamená, že tyhle suroviny do leča nekydáme, jak to dělají barbaři! Na pánev dáme kousíček sádla, přidáme na kostičky nakrájený salám (nebo na kolečka nakrájenou klobásu) a jemně uzeninu osmahneme, pak přidáme vajíčka, lehce posolíme, promícháme a usmažíme. Teprve tuhle smaženici přidáme k leču, vše promícháme a ještě 2-3 minuty pod pokličkou podusíme. Hotovo. Podáváme s chlebem.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články