Koprová omáčka

Autor receptu: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Kopr opereme, zbavíme hrubých stonků a najemno jej nakrájíme.

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Do té postupně na mírném ohni přidáváme vychlazený silný hovězí vývar a stále mícháme, tedy děláme bešamel. Trvá to 12 až 15 minut. Stále mícháme, postupně přidávíme mléko a smetanu. Když se již omáčka blíží k varu přidáme kopr. Krátce povaříme. Nakonec vše dochutíme cukrem, solí a octem.

Podáváme s vařeným vejcem nebo masem z vývaru anebo např. s vepřovým jazykem a knedlíkem.

Důležité je uhlídat hustotu omáčky. Nikdy omáčku dodatečně nezahušťujeme moukou, pouze ředíme mlékem nebo vývarem!

Poznámka: Někdy dělám omáčky méně, použiju pouze 2 PL hladké mouky, másla cca 70 g. Připravím klasický bešamel se stejným množstvím vývaru, jak je uvedeno v receptu, ale pak již nepřidávám mléko, pouze smetanu ke šlehání. Ovšem je toho méně. Pokud chcete ji uvařit v této podobě, ale ve větším množství, musíte mít více vývaru a ještě přidat dle potřeby smetanu ke šlehání.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články