Kološvárské zapékané zelí

K chuti svého žaludku klasický recept upravil: Dušan Polanský

Suroviny na 8 porcí

Postup

Na pánvi nejprve krátce osmahneme slaninu. Slaninou vyložíme dno středně velikého hlubšího pekáčku (cca 20 x 30 cm). Pak na pánvi na sádle lehce osmahneme pokrájenou cibuli, k tomu přidáme pomleté maso, jež lehce posolíme (nezapomeňte, že když koupíté hotové mleté maso, obvykle je již osolené). Jakmile je maso lehce osmahlé posypeme jej 1 ČL mleté sladké červené papriky. Musíme si dávat pozor, abychom papriku nepřipálili, jelikož by zhořkla, a proto je důležité stále lehce míchat. Pokud vám maso pustilo šťávu a v pánvi zbyl i tuk nic se neděje, vše nakonec využijeme. Maso i rýži necháme trochu vychladnout.

Kysaného zelí poctivě zbavíme láku a lehce propláchneme studenou vodou. Důležité je zelí důkladně zbavit tekutin, jinak nám jídlo bude plavat! Případně zelí můžete ještě pokrájet na menší kousky.

A pustíme se do stavebnice. Na slaninu rozprostřeme rovnoměrně 1/3 kysaného zelí. Zelí potřeme třetinou zakysané smetany. Na smetanu rozprostřeme polovinu uvařené rýže, pak polovinu masové směsi, na kterou položíme polovinu plátků vajíček, které lehce posolíme.

A teď si postup mimo slaniny zopakujeme: zelí, kysaná smetana, rýže, maso, plátky vajíček, které lehce osolíme. Předposlední vrstvu tvoří zbytek zelí a poslední zbytek zakysané smetany, kterou můžeme smíchat s tukem a šťavou po přípravě masa.

Pečeme zakryté cca 40 minut při teplotě 220 °C. Pak snížíme teplotu na 200 °C, pekáček odryjeme a pečeme ještě 5 minut. Ne déle, protože smetana by se nám připekla.

Malá repetice: 1 vrstva anglické slaniny, 3 vrsty zelí a zakysané smetany, 2 vrstvy rýže, masa a vajíček. Jak složité! Jíme tak jak je, bez dalších příloh.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články