Koláč s povidly

Jenom autorova obměna známého receptu.

Suroviny na těsto

Suroviny na povidlovou náplň

Suroviny na drobenku

Postup

Těsto je univerzální. Do větší mísy dáme mouku, práškový cukr, špetku soli. Promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do něhož rozdrobíme kvasnice, posypeme je cukrem krupicí a zalejeme asi 0,5 dcl vlažného mléka. Kvásek zahrneme moukou a necháme jej cca 5 minut kynout. Pak přidáme vajíčko rozmíchané v mléce, změklé máslo a sádlo. Vypracujeme těsto, nejprve vařečkou pak rukama. Necháme kynout 45 minut.

Plech (30 x 40 cm) vytřeme olejem. Těsto vyjmeme z mísy, v níž kynulo, a položíme jej na plech. Na mastný plech položíme roztažené ruce, aby byly mastné. Tím dosáhneme toho, že se nám těsto nebude při roztahování na plech přichytávat na ruce. Těsto oběma rukama postupně roztlačíme na celou plochu plechu. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem.

Na těsto naneseme rovnoměrně povidlovou náplň a posypeme ji rovnoměrně drobenkou.

Pečeme asi 20-25 minut při teplotě cca 175 °C. Koláč chutná nejvíce těsně po vychlazení.

Při použití hruškových povidel nepřidáváme do nich mák a skořici.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články