Gulášova polévka Magyar (12 porcí)

Lehce původní recept ohnul: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Maso pokrájíme na menší kousky. Ve větším hrnci osmahneme na oleji (vepřovém sádle) najemno nakrájenou cibulku, ale ne tolik jako na klasický guláš. Přidáme kmín, aby pustil vůni. Poté přidáme 3,5 vrchovaté ČL mleté papriky, rychle chvíli vše mícháme jenom na oleji, pak přidáme lehce vody a stále mícháme. Vznikne nám jakýsi paprikový bešamel, čímž jsme zabránili tomu, aby nám paprika zhořkla.

Přidáme maso, lehce jej mícháme, dokud se nám tzv. nezatáhne, posléze přidáme asi 2,5 l vody. Osolíme a vaříme na mírném ohni lehce přes 1 hodinu.

Poté přidáme nakrájenou mrkev, podobně petržel, celý kus celeru, nakrájenou papriku a rajčata. Vaříme ještě asi 30 minut. Nakonec přidáme nakrájené brambory a majoránku. Vaříme ještě asi 10-15 minut. Celer vyndáme, nepodáváme jej.

Nezahušťujeme, neboť v Maďarsku se to u této polévky nedělá, ovšem pokud jste na to zvyklý, velice lehce můžete. Maďaři obvykle k tomuto jídlu zakusují bílé pečivo nebo sušenou červenou papriku.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články