Bratislavské rohlíčky

Klasický recept lehce upravil Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Recept je na 2 plechy, celkem na 36 rohlíčků.

Do mísy na těsto přidáme mouku, krupicový cukr (40 g), špetku soli a promícháme. Uděláme důlek, do něhož nadrobíme kvasnice. Na kvasnice nasypeme 1 ČJ krupicového cukru. Kvasnice zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vykynout. Do těsta přidáme 3 žloutky rozmíchané v mléce a změklé máslo. Vše dobře vymícháme, nejprve vařečkou, pak rukama. Těsto necháme půl hodiny až 40 minut kynout pod utěrkou.

Těsto si rozdělíme na 6 dílů, z každého bude 6 rohlíčků. Každý díl těsta, těch je 6, vyválíme do kruhu a pak radélkem vykrojíme od středu 6 trojúhelníků. Náplň rozprostřeme podél základny. Stočíme. Na plechu vyloženém pečícím papírem zformujeme stočené kousky do tvaru rohlíčku. Nakonec rohlíčky potřeme rozšlehaným bílkem.

Plech s rohlíčky dáme schladit minimálně na 15 minut do lednice nebo v zimě ven.

Pečeme je při teplotě 175 °C cca 25 minut.

Po sundání z plechu lze vyválet v práškovém cukru, ale nedoporučuji, cukru je v náplni dost.

Náplň připravíme lehce. Důležité je ji připravit včas, aby stihla před přidáváním do rohlíčků vychladnout. Cukr lehce rozvaříme s vodou nebo mlékem. Přisypeme ořechy a skořici, nebo mák a vše promícháte. Pokud by náplň byla řídká, přisypeme trochu strouhanky nebo nastrouhaného perníku. Pokud hustá, přidáme mléko nebo vodu.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články