Polský bigos

Upravil: Dušan Polanský

Suroviny

Postup

Na polském bigosu se mi líbí, že je to jídlo z domácích surovin a má typickou vůni brambor, kysaného zelí a lehce upečeného masa a slaniny.

Maso pokrájíme na malé kousky a promícháme s kořením do mletých mas nebo např. provensálským kořením. Necháme pak asi 15 minut uležet. Pak jej osmahneme na pánvi na oleji, nemusíme zcela do měkka, dopeče se v troubě. Maso po osmahnutí lehce posolíme. Mezitím si nakrájíme na 2 vrstvy bramborových plátků o tloušťce cca 3-4 mm. A začneme dělat vrstvy:

Pekáč přikryjeme a dáme péct asi na 35 minut do trouby při teplotě 230 °C. Pak sundáme vrchní díl pekáčku a vrchní vrstvu brambor potřeme rozpuštěným máslem. Dáme ještě asi na 10 min. dopéct, ale již bez vrchního dílu. Vrchní vrstva brambor by měla chytit hezkou zlatou barvu. A pak již papáme, tak jak to leží a běží, bez přílohy.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články