Nevyzkoušené recepty

Zaujalo mě, ale zatím jsem nevyzkoušel.

Lístkové těsto I

Lístkové těsto II

Lístkové těsto III

Křehké těsto na závin

Postup

Vypracovat poctivě těsto, musí být hezky hladké a lesknout se. Takto připravené těsto zespodu i zvrchu poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v míse půl hodiny odpočívat. Doporučuji mísu s těstem dát na hrnec s teplou vodou. Další postup klasika, tj. těsto dáme na stejnoměrně pomoučený bílý ubrus, a pak trpělivě vytahujeme. U těsta na závin, lze i vyválet na desce.

Závin z lístkového těsta s ovocem a tvarohem

Postup

Z ingrediencí, kromě lístkového těsta, si připravíme náplň. Vše spolu smícháme a dobře vyšleháme. Lístkové těsto rozdělíme na dvě půlky. Z první půlky vyválíme hezký obdélník. Doprostřed obdélníka podélně rozložíme půlku náplně. Náplń na šířku zabírá asi 1/3 celé šířky. Takže 1/3 těsta z jedné i druhé strany budoucího závinu je prázdná. První volnou třetinu napříč po celé délce radélkem postupně rozřízneme až k tvarohové náplni, podle řezů budeme po upečení pak závin krájet. Na tvaroh dáme ovoce. Nejdřív přeložíme přes tvarohovou náplň a ovoce tu část závinu, kterou jsme radélkem nenařízli. Přes ní přeložíme druhou volnou třetinu. S druhou půlkou těsta naložíme stejně. Před pečením potřeme záviny žloutkem prošlehaným s trochou smetany. Pečeme při teplotě cca 180 °C.

Domů | Recepty | Nejen básně v próze | Články